Έχετε πεταχτά αυτιά; Η ωτοπλαστική είναι η λύση!

Η Κοζάνη είναι μια πόλη με αισθητική. Το ίδιο και οι πολίτες της. Πάνω στα πλαίσια της γενικής αναδιαμορφωσης της ομορφιάς και το καλοπισμού ενας πολίτης μπορεί να συμβουλευτεί έναν πλαστικός χειρουργός Κοζάνη για να τον συμβουλέψει και να του διορθώσει ατέλειες που υπάρχουν στο σώμα του.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι πλαστικές κάνουν σχεδόν αποκλειστικά οι γυναίκες. Αυτό είναι κάτι που σε γενικές γραμμές ισχύει, αφού όχι μόνο η πλειοψηφία των ατόμων που επιλέγουν να κάνουν κάποια πλαστική ανήκει στο ωραίο φύλο, αλλά και οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις είναι σχεδόν πάντα αυτές που αφορούν καθαρά γυναικεία θέματα, όπως η αύξηση στήθους.

Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι δεν πάνε και οι άνδρες στον πλαστικό. Δεν είναι καθόλου σπάνιο ένας άνδρας να κάνει ένα λίφτινγκ ή κάποια επέμβαση στο πρόσωπο ή ακόμη και να κάνει και μεταμόσχευση ή εμφύτευση μαλλιών, κάτι που εμπίπτει στο πεδίο των πλαστικών επεμβάσεων.

Η πιο δημοφιλής επέμβαση στους άνδρες όμως, είναι η ωτοπλαστική. Η επέμβαση αυτή γίνεται τα αυτιά και πετυχαίνει την αλλαγή του μεγέθους τους, του σχήματος τους αλλά και τη θέση τους σχετικά με το κεφάλι.

Το πρόβλημα που καλούνται συχνότερα να αντιμετωπίσουν οι πλαστικοί χειρουργοί, είναι αυτό των πεταχτών αυτιών. Με τον όρο πεταχτά αυτιά, εννοούμε τα αυτιά οι άκρες των οποίων απέχουν πολύ από την άκρη του κεφαλιού. Ο λόγος που οι άνδρες επιλέγουν αυτή την επέμβαση πολύ συχνά και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό των γυναικών, είναι το γεγονός ότι τους είναι πολύ δύσκολο να κρύψουν τα πεταχτά αυτιά τους. Αν μία γυναίκα έχει πεταχτά αυτιά, μπορεί απλά να τα «κρύψει» με τα μακριά μαλλιά της, οι άνδρες όμως συχνά δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
Η αιτία των αισθητικών προβλημάτων στα αυτιά

Τα όποια προβλήματα όσον αφορά την «αισθητική» των αυτιών, είναι απολύτως φυσικά. Με άλλα λόγια, είναι κληρονομικά και όχι επίκτητα. Το μέγεθος και η θέση των αυτιών καθορίζεται στα πρώτα στάδια της ζωής ενός μωρού μέσα στην μήτρα της μητέρας του, οπότε τα πεταχτά αυτιά οφείλονται σε γενετικούς ή κληρονομικούς λόγους. Η μεγάλη απόσταση των αυτιών από το κεφάλι ή το μη κανονικό σχήμα τους, δεν δημιουργεί προβλήματα στην ακοή ή στην υγεία, μπορεί όμως να υπάρξει αφορμή για πειράγματα, ειδικά κατά τα σχολικά χρόνια.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Οι ωτοπλαστικές επεμβάσεις σχεδόν πάντα γίνονται με τον ίδιο τρόπο. Ο γιατρός κάνει μία μικρή τομή πίσω από το αυτί και μέσω αυτής της τομής μπορεί να κάνει τις αλλαγές που θέλει είτε στο μέγεθος, στο σχήμα και στη θέση των αυτιών. Η τομή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα ορατή και μετά από λίγο καιρό εξαφανίζεται σχεδόν τελείως, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τυχόν ουλές και σημάδια που μπορεί να προκύψουν από την επέμβαση. Επιπλέον, η επέμβαση γίνεται συνήθως σε εξωτερικά ιατρεία, οπότε δεν απαιτείται χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο και ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι του αμέσως μετά.

Τι νάρκωση χρησιμοποιείται;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, χρησιμοποιείται η μέθοδος της τοπικής νάρκωσης ενώ σε κάποιες περιπτώσεις όπου μπορεί η επέμβαση να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια ή έκταση, μπορεί να προτιμηθεί η νάρκωση με μέθη. Η ολική νάρκωση είναι μία πολύ σπάνια επιλογή και συνήθως γίνεται σε μικρά παιδιά για τεχνικούς αλλά και ψυχολογικούς λόγους. Αν είστε ενήλικας πάντως, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα σας γίνει ολική νάρκωση.

Μετά την επέμβαση

Μετά το χειρουργείο θα τοποθετηθεί στο κεφάλι σας ένας ειδικός επίδεσμος, το οποίο και θα πρέπει να κρατήσετε στη θέση του για 48 με 72 ώρες, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Καλό είναι για όσο καιρό έχετε τον επίδεσμο να μείνετε στο σπίτι σας και να αποφύγετε τις πολλές δραστηριότητες. Μετά τη πάροδο αυτού του διαστήματος, ο γιατρός θα αφαιρέσει τον επίδεσμο και μετά μπορείτε να επιστρέψετε κανονικά στη δουλειά σας. Για τον πρώτο μήνα μετά την επέμβαση θα πρέπει να αποφύγετε να ζορίσετε τα αυτιά σας με πίεση – καλό θα ήταν να αποφεύγετε κράνη και καπέλα – και γενικά θα πρέπει να απέχετε από δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό στα αυτιά. Τέλος, αν η επέμβαση γίνει σε παιδί, θα πρέπει να ενημερωθούν οι δάσκαλοι ή καθηγητές του για να το προσέχουν λίγο παραπάνω. Πιστεύω το άρθρο αυτό να βοήθησε όλους τους κοζανίτες να καταλάβουν πως μπορούν να διορθώσουν την συγκεκριμένη ατέλεια